perjantai 31. tammikuuta 2014

Äidinäiti kiinnostaa

Alma-mummi työssään Helsingissä 1950-luvulla.

Minua kiehtoo sukuni naisten historia, jota edelleen hiljakseltaan kaivellen ja kysellen. Sata vuotta
sitten eli vuonna 1914 Alma-mummi - Äitimuorin äiti - oli 22-vuotias naimaton nainen ja asui ilmeisesti Helsingissä. Hän oli 19-vuotiaana kirjoittanut ylioppilaaksi Kotkan suomalaisesta yhteiskoulusta ja muuttanut sen jälkeen Helsinkiin opiskelemaan. Pikkumummi - kuten me lapset häntä hänen lyhyytensä vuoksi kutsuimme - valmistui lääkäriksi vuonna 1923 eli 13 vuotta ylioppilaaksi tulonsa jälkeen.

Vastavalmistuneena lääkärinä Pikkumummi lähti Berliiniin jatkamaan opintojaan ja valmistui 1925 lastenlääkäriksi. Tämän jälkeen hän työskenteli kaksi vuotta Viipurissa. Berliinissä Pikkumummi oli tavannut suomalaismiehen, jonka kanssa hän meni naimisiin jouluna 1926 ja muutti asumaan Töölöön Helsinkiin.

Kolmeentoista vuoteen Pikkumummin ylioppilaaksi tulosta lääkäriksi valmistumiseen mahtui ensimmäinen maailmansota, Suomen itsenäistyminen 1917 ja tätä seurannut sisällissota. Mitä hänen elämässä tapahtui noina historiallisina vuosina? Oliko hän koko ajan Helsingissä? Miten hän nuorena opiskelijanaisena osallistui tapahtumiin? Lääkäriksi opiskelu ei noinakaan vuosina kestänyt 13 vuotta. Mitä muuta Pikkumummi teki? Miten hän elätti itsensä?

Pitääpä kysyä, mitä Äitimuori ja hänen kaksi myös yli 80-vuotiasta siskoa tietävät ja muistavat äitinsä nuoruudesta.

HS Kuukausiliitteessä alkoi sopivasti Mirkka Lappalaisen ja Ilkka Malmbergin kirjoittama historiasarja, jossa seurataan ensimmäisen maailmansodan aikaa alkaen vuodesta 1914. Ensimmäisen artikkelin mukaan Helsingissä asui 1920 arviolta 140 500 ihmistä. Kaupungissa oli konepajoja, telakka, kutomoita, satama, sokerotehdas. Keskustan kivitalojen välissä ja sisäpihojen varjoissa oli puisia röttelöitä. Oli ahdasta, vuonna 1910 Sörnäisissä 60 % asui huoneissa, joissa eli yli neljä henkeä. Vesiklosetti oli koko Helsingissä vasta runsaalla kolmanneksella.

Artikkelin mukaan naisten ääniä ei juuri kuultu. Naiset olivat äitejä, rakastajattaria ja suvaitsevia vaimoja. 20-vuotias arkkitehtiopiskelija Salme Setälä istui Ekbergillä, juhli Ostrobotnialla aamuun asti ja sai "hermoihinsa" valeriaanaa ja arsenikkia. Millaista lienee ollut 22-vuotiaan, maalta yksin Helsinkiin muuttaneen Alma-ylioppilaan elämä?

Alma-mummi työssään Helsingissä 1940-luvulla.
Alma-mummi (oik.) työssään Viipurissa 1920-luvulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti