sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Sittenkin helppoa


Ukki leipoo meillä sämpylät, Esikoinen korvapuustit ja täytekakut. Minä olen tehnyt lähinnä makeita piirakoita. Hyviä ovat olleet - korvapuustit jopa maan parhaita.

Ukin sämpylät ovat ranskalaistyylisiä, isoja ja rapeakuorisia. Lisäksi hän tekee salaisen reseptinsä mukaan herkullisia ruissämpylöitä, joita saamme nauttia etenkin varhaiskesällä kesäkeiton kanssa.

Keskikesän kesäjuhliin Turun serkkuni - ahkera ja taitava leipuri - on tuonut itseleipomiaan pieniä rouhesämpylöitä. Ne ovat maistuneet hyville, ja erilaiselle kuin Ukin ranskansämpylät. Pari kesää sitten Serkku paljasti sämpyläsalaisuutensa: "Osta Myllärin Hurjan viljainen sämpyläjauho -paketti ja noudata paketin ohjetta yleiskonetta käyttäen."

Aiemmin olen pari kertaa yrittänyt leipoa sämpylöitä, mutta epäonnistunut. Ehkä siksi Hurjan viljainen sämpyläjauho on odottanut mökin ruokakaapissa jo yli puoli vuotta. Tänään kaivoin paketin esille. Yksinkertaisista ohjeista huolimatta tekeminen sujui tuskaisesti. Taikina oli sitkeää ja eikä irtonnut kunnolla kulhosta, sämpylät nousivat huonosti ja paistuivat liian tummiksi. Uskoin koko ajan epäonnistuvani, mutta onneksi Ukki jaksoi kannustaa. Ja ihme ja kumma: Valmiit sämpylät olivat hyviä! Maukkaita, sopivan pieniä ja pehmeitä.

50 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
5 dl vettä (osa maitoa)
2 tl suolaa
(1 rkl hunajaa)
1/2 dl rypsiöljyä tai 50 g pehmeää voita
12-14 dl sämpyläjauhoja (yleiskonetta käytettäessä riittänee 12 dl)
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Lisää puolet jauhoista ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja loput jauhoista. Alusta taikina yleiskoneella yhteensä 10-20 min. Kohota peitettynä lämpimässä 30 min. Leivo sämpylät ja kohota pellillä liinan alla 30 min. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Innostus sämpyläntekoon taisi syntyä. Seuraavasta satsista yritän saada pinnalta kauniimpia ja kokeilla omia jauhosekoituksia. Eikun nettiä tutkimaan ja lisää sämpylöitä!

5 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Joo Sari, ja myös yllättävän maukkaita. Olen jo alkanut perehtyä lisää sämpylän saloihin.

      Poista
  2. Näyttävätpä herkullisilta. Jospas laitettaisiin kokeiluun viikonloppuna. :) Aurinkoista päivää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria; meilläkin menee uusiksi, ehkä jauhoja vähän muunnellen.

      Poista
  3. Maukkaan näköisiä. Minä en saa koskaan sämpylöihini rapsakkaa kuorta.

    VastaaPoista